Afkomst niet van belang in zorg voor ouderen
Het aantal allochtone ouderen dat hulpbehoevend wordt, neemt toe door de vergrijzing. Foto: Bert Spiertz/Hollandse Hoogte
Uit een nieuwe studie van de Vlaamse overheid blijkt dat afkomst geen rol speelt in het verlenen van zorg aan een ouder.

Het cliché van de Belg die de zorg voor zijn ouders al te gemakkelijk afwentelt op professionele diensten, terwijl allochtone families alles onder elkaar regelen, klopt niet. De studie ontmaskert dat cliché.

Het onderzoek, dat gisteren gepubliceerd werd, peilde bij 1.446 mensen in Vlaanderen naar hun zorggedrag. Tussen de respondenten werd expliciet een onderscheid naar herkomst gemaakt, om te zien of kleur en cultuur een rol spelen.

‘Herkomst speelt geen significante rol’, bevestigt Lieve Vanderleyden van de Vlaamse studiedienst. ‘Zorgen voor een ouder of een schoonouder doen Belgen even veel als mensen van vreemde origine. Terwijl de verwachting veeleer was dat personen van niet-westerse herkomst meer van hun familie verwachten.’

Het werkveld reageert echter allesbehalve verrast. Zorgverstrekkers merken al langer een toename van allochtone ouderen onder de patiënten.

 

Meer uitgebreide berichtgeving vindt u vandaag in ochtendkrant.

Lees de volledige krant digitaal of klik rechtstreeks op de krantenartikels hieronder. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in