Bewegen zou wel eens net zo goed kunnen zijn als medicijnen, om hartziekten te behandelen. Dat blijkt uit een studie die in de British Medical Journal verscheen. Fysieke inspanning werkte even goed als sommige medicijnen voor hartziekten, en zelfs beter dan medicijnen voor een beroerte.
Onderzoekers van de Londen School of Economics, en de universiteiten van Harvard en Stanford hebben geen statistisch verschil gevonden in het effect van beweging en medicijnen bij patiënten met hartziekten en prediabetes, een voorfase van diabetes type twee.
Voor patiënten die herstellen van een beroerte bleek beweging zelfs een beter resultaat te bieden. De studie maakte een samenvattende analyse van 305 andere studies. 340.000 mensen waren betrokken in die studies. De onderzoekers stootten op een bijkomend probleem, namelijk dat onderzoek naar het effect van beweging tekort schiet. ‘Door die blinde vlek in het onderzoek, kennen artsen en patiënten niet de precieze omstandigheden waarin fysieke activiteit sterk zou kunnen helpen.’
Cardiovasculaire aandoeningen zijn ’s werelds belangrijkste doodsoorzaak. Elk jaar sterven zo 17 miljoen mensen. Dit onderzoek verhoogt nogmaals de berg bewijzen voor het effect van beweging op de gezondheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een gebrek aan beweging de vierde belangrijkste risicofactor voor dood.