Acht tips om uw batterij te sparen met iOS 7
Foto: rr

Gaat de batterij van uw iPhone of iPad plots minder lang mee dan voor de recente software-update naar iOS 7? Met deze tips schakelt u een aantal niet-essentiële nieuwigheden uit en zal uw batterij het opnieuw langer uitzingen.

Door de nieuwe functies die Apple in iOS 7 heeft geïntroduceerd, vergt de nieuwe software meer van de batterij dan zijn voorganger iOS 6. Een aantal van de batterijproblemen zullen in de komende tijd wellicht worden aangepakt met kleinere software-updates, maar het loont ook de moeite om te kijken of u al die batterijhongerige functies wel allemaal nodig heeft.

Schakel het parallaxeffect uit

Parallax is de naam van een nieuwe animatie die iOS 7 gebruikt om een dynamisch diepte-effect te creëren met de achtergrondafbeelding wanneer u uw iPhone of iPad beweegt. Een knap visueel snufje, maar sommige gebruikers worden er ziek van en strikt genomen is het overbodig. Uitschakelen kan via Instellingen, Algemeen, Toegankelijkheid, waar u het schakelaartje bij Minder beweging kan aanzetten.

Niet alle apps hebben uw locatie nodig

Bij een aantal apps is het wellicht nuttig dat ze weten waar u zich bevindt - denk maar aan Google Maps of andere navigatie-apps. Maar niet alle apps die daarom vragen hebben uw locatie nodig. Bij Instellingen, Privacy, Locatievoorzieningen krijgt u een overzicht van alle apps die u in het verleden heeft toegelaten tot de GPS-chip van uw toestel. Ga kritisch door de lijst en oordeel zelf welke knopjes u best aan- of uitzet.

Altijd automatische app-updates?

Sinds iOS 7 hoeft u niet meer elke keer naar de App Store als iemand een nieuwe versie van een geïnstalleerde app heeft uitgebracht. Niets zo makkelijk als apps volledig automatisch te laten updaten... tenzij u nog maar een kwartje batterij op de meter hebt staan en er geen stopcontact in de buurt is. Bij iTunes en App Store (opnieuw in het menu Instellingen) staat de hoofding Automatische downloads, waar u de schakelaar Updates kan uitzetten. Meer werk voor u, maar ineens ook meer controle over de batterij.

Hou de achtergrond in de gaten

Ook knap in iOS 7 is de mogelijkheid om apps te verversen op de achtergrond. Op basis van uw gebruikspatroon zal uw iPhone of iPad dan alvast uw tijdlijn op Facebook vernieuwen, nog voor u dat zelf hebt moeten doen. Via Instellingen, Algemeen kunt u Ververs apps op achtergrond vinden, waar u die spitsvondigheid kan uitzetten. Al is het raadzamer om dat enkel te doen voor de apps waarbij u dat niet nodig vindt - door deze functie helemaal uit te zetten, kunnen ook nuttige geo-apps (Weer, Google Maps, ...) niet meer up-to-date blijven.

Zet Airdrop uit

Een andere nieuwigheid is Airdrop, een functie om snel foto’s, video’s en andere bestanden kan uitwisselen met iOS 7-gebruikers in uw omgeving. Handig voor wie het gebruikt, maar dat is vermoedelijk niet voortdurend het geval. In het nieuwe bedieningspaneel - dat u oproept door onderaan het scherm naar boven te vegen - schakelt u AirDrop uit door op het icoontje te tikken. Geen AirDrop-icoontje te zien? Dat kan: deze functie is enkel beschikbaar vanaf de iPhone 5 en iPads vanaf de vierde generatie (met de kleinere connector).

Laat Siri zwijgen

Siri, de digitale assistent van Apple, staat altijd klaar om naar u te luisteren en dingen voor u op te zoeken. Dat kan zelfs door uw iPhone gewoon naar uw oor te brengen en te beginnen spreken. Ook dat vraagt een en ander van de batterij, en kan uitgeschakeld worden (Instellingen, Algemeen, Siri, Houd bij oor). Of als u Siri niet echt gebruikt - en die kans is reëel aangezien de stemassistent nog niet echt veel meerwaarde biedt aan Nederlandstaligen - kan u de vriendelijke dame in datzelfde menu helemaal het zwijgen opleggen.

Spaarzaam met Bluetooth & wifi

Een klassieke truc om uw batterij te sparen die niet enkel geldt voor iPhones met iOS 7: schakel Bluetooth en wifi uit wanneer u het niet nodig heeft. In iOS 7 gaat dat via het bedieningspaneel dat u oproept door van onderaan het scherm naar boven te swipen. Daar een keertje tikken op de icoontjes in kwestie volstaat om ze uit (of opnieuw aan) te zetten.

Minder licht is meer batterij

Ook het scherm van een smartphone is een geweldige batterijslokop. Net zoals veel andere telefoonmakers voorziet Apple de mogelijkheid om de helderheid automatisch te regelen. Maar als u die functie uitschakelt en die helderheid zelf zo veel mogelijk naar beneden haalt, spaart u opnieuw uw kostbare batterij. Ook dat kunt u regelen via het nieuwe bedieningspaneel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig