Nieuwste medicijnen tegen kanker onbetaalbaar
Foto: rr
Kankerzorg dreigt onbetaalbaar te worden, nu steeds meer medicijnen op de markt komen die steeds meer mensen steeds langer in leven houden – maar peperduur zijn.

Een nieuw huidkankermedicijn houdt een (klein) deel van mensen met een uitgezaaid melanoom, een agressieve vorm van de ziekte, tegenwoordig soms wel tien jaar lang in leven. Een spectaculair resultaat voor een ziekte die tot voor kort een doodvonnis was.

Echt genézen doet het medicijn Yervoy patiënten nog niet, zei Stephen Hodi van het Dana Farber Cancer Institute, die de resultaten op de Europese kankerconferentie voorstelde. Wél heeft het een fataal aflopende ziekte in ijltempo in een chronische ziekte veranderd voor bij wie het medicijn aanslaat.

Ook agressieve, uitgezaaide borstkanker zal steeds vaker als chronische ziekte kunnen worden behandeld.

Maar aan die levenswinst hangen forse prijskaartjes vast. Voor Yervoy vraagt zijn producent Bristol-Myers Squibb 85.000 euro per persoon en per jaar. Het nieuwe borstkankermedicijn is in Europa nog niet op de markt, maar speelt in dezelfde prijsklasse.

Dat zorgt voor dilemma’s. Nu artsen eindelijk medicijnen hebben waarmee ze patienten beter kunnen maken (of alleszins zo gezond mogelijk houden), zijn die zo duur dat de ziekteverzekering er dreigt onder te bezwijken.

 

De Standaard gaat in de ochtendkrant dieper in op de behandeling van kanker. U kan de artikels ook digitaal lezen.  Lees de volledige krant digitaal. Of klik op een van de artikels hieronder.