Alsmaar meer kinderen zonder brooddoos naar school
(thematische foto) Foto: Jimmy Kets
Meer en meer scholen in Vlaanderen moeten op eigen kosten een middagmaal geven aan kinderen die zonder eten op school arriveren. De stad Gent en de Vlaamse Onderwijsraad trekken aan de alarmbel.

De stijgende armoede laat zich ook op Vlaamse scholen voelen. Meer en meer Gentse scholen, uit alle onderwijsnetten, zien ’s ochtends leerlingen met honger binnenkomen. Ook in Antwerpen worden sommige scholen hard getroffen.

‘Die kinderen hebben ook geen boterhammen mee voor ’s middags, hoogstens een lege lunchbox’, zegt de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). 'De Gentse scholen doen uiteraard wat ze kunnen om deze leerlingen een maaltijd aan te bieden. Maar in principe is dat niet hun taak. Scholen zijn er bovendien financieel noch organisatorisch op voorbereid.'

Ook de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) maakt zich zorgen. ‘Ook wij vangen de signalen op dat opvallend meer kinderen arriveren op school met een lege maag, mee als gevolg van de stijgende armoede’, zegt Gerda Bruneel van het Vlaams Verbond van Katholiek Basisonderwijs, tevens lid van de Vlaamse Onderwijsraad.

De Vlaamse Onderwijsraad bereidt volgens Bruneel daarom een advies voor dat stelt dat op school gratis maaltijden moeten worden aangeboden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig