'Hebben de gemeenteambtenaren dan zo weinig werk?'
Foto: belga
N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke vindt het geen goed idee dat ambtenaren van lokale overheden hun inwoners gaan informeren over hun telecomfactuur. Dat zegt hij in een opiniestuk in DS Avond. 'Hebben die zo weinig werk dat ze er dat gerust kunnen bijnemen?', vraag hij zich af naar aanleiding van het idee van SP.A minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte.

Minister Vande Lanotte wil aan de inwoners van meer dan 400 gemeenten persoonlijk advies laten geven over hoe ze hun telecomfactuur kunnen drukken. Daarvoor moet in iedere gemeente iemand aangesteld en opgeleid worden.

Bracke is het er mee eens dat veel mensen te veel betalen voor hun telecomdiensten of energie - waarvoor ook al een gelijkaardig systeem bestaat - maar vraagt zich wel af of het voorstel van Vande Lanotte de juiste aanpak is. 'De vraag is of ambtenaren ons moeten helpen om een telecomabonnement of energieleverancier te kiezen. Waarom dan finaal ook niet bij het kiezen van wat we eten of drinken, of à la limite bij de keuze van toiletpapier?', aldus Bracke in DS Avond. Hij vreest dan ook dat Vande Lanotte 'de pluimen van de vrije markt op zijn eigen hoed wil steken'.

Hij heeft ook bedenkingen bij het feit dat de gemeenteambtenaren deze opdracht bovenop hun bestaande takenpakket krijgen. 'Die 400 gemeenteambtenaren (...) hebben die zo weinig werk dat ze er dat gerust kunnen bijnemen? Ik hoop dat die bezig zijn/waren met een kerntaak van de lokale overheid', klinkt het nog.