Wielerploeg Vacansoleil heeft een opvolger
Foto: Photo News
Ploegleider Hilaire van der Schueren heeft dan toch een nieuwe wielerploeg als opvolger van Vacansoleil op poten kunnen zetten. Dat bevestigde hij vandaag aan de NOS. Het Waalse bedrijf Wanty wordt de nieuwe hoofdsponsor. Een deel van de renners van Vacansoleil, waaronder Bjorn Leukemans, zal volgens Van der Schueren onderdak vinden bij de nieuwe pro-continentale formatie. Thomas de Gendt is wellicht te duur.

Van der Schueren is al enkele maanden op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor voor zijn wielerteam. Vacansoleil-DCM - een WorldTourploeg met onder andere De Gendt, Leukemans, Flecha, Marcato en Hoogerland in de rangen - gaf eerder te kennen dat het er op het einde van 2013 de brui aan zal geven. 

Voor 1 oktober moest Van der Schueren de nodige documenten aan het UCI bezorgen om zijn team te redden. 'Een chauffeur heeft die papieren vanochtend overhandigd aan de instanties', vertelde Van der Schueren aan de NOS. Vacansoleil-DCM verdwijnt volgend jaar uit het peloton en wordt vanaf 2014 een pro-continentale ploeg. Een trapje lager dus en bijgevolg ook met een kleiner budget. 

'Samen met Jean-François Bourlart, de huidige algemeen manager van de Accent Jobs-Wantyploeg, ben ik een nieuwe pro-continentale ploeg aan het samenstellen waarvan Wanty de hoofdsponsor is', aldus Van Der Schueren.

De naam van de tweede sponsor wordt later bekend gemaakt. Wanty was tot dit seizoen ook al sponsor van de Belgische wielerformatie Accent.Jobs-Wanty. De nieuwe ploeg van Van der Schueren lijkt dan ook een mix te worden van renners van Vacansoleil en Accent.Jobs-Wanty.

'Over welk budget we kunnen beschikken, wil ik nog niets zeggen maar wij hebben voldoende armslag om een degelijke ploeg samen te stellen. Bedoeling is trouwens om bij de top van de beste vijf pro-continentale teams te draaien. Dat moet ook, want wij willen een wildcard voor alle Belgische klassiekers, net als koersen van het kaliber Parijs-Roubaix. Bovendien zouden we graag een uitnodiging krijgen voor een grote ronde.' Steven De Neef en Thierry Marichal worden de sportdirecteurs van de ploeg, die onderdak gaat bieden aan 20 tot 25 renners.

Met Leukemans en Flecha?

Van der Schueren gaf al vijftien namen van renners door aan het UCI. Hij wilde echter nog niet bekend maken wie dat allemaal zijn. Maar hij is er van overtuigd dat Björn Leukemans en Juan Antonio Flecha mee de overstap zullen maken. 'Met Björn heb ik een akkoord. Hij tekent vandaag of morgen. Flecha heeft mij verleden week gebeld. Hij zou graag nog een jaar fietsen en hij zou dat graag bij mij doen', verklapte Van der Schueren aan de NOS. Ook Frederik Veuchelen en Mirko Selvaggi zouden samen met de ploegleider verhuizen. Met Wesley Kreder, Bert-Jan Lindeman, Maurits Lammertink en Wouter Mol wordt onderhandeld.

Zonder De Gendt, Marcato en Hoogerland

Voor De Gendt, Marcato en Hoogerland is er wellicht geen plaats in de nieuwe wielerploeg. 'De Gendt? Dat zal te duur zijn. Marcato zou meegaan, maar hij kreeg een verbeterde aanbieding van Cannondale. Daar zet hij zijn handtekening. Ik weet niet hoe ver Hoogerland is. Hij was in gesprek met Alonso, Astana en Lampre. Maar Johnny gaat me nauw aan het hart. Ik spreek hem morgen. Met Romain Feillu en Tomasz Marczynsky zijn we nog in onderhandeling.' De Gendt liet eerder al verstaan dat hij geen zin had in om een pro-continentale ploeg te rijden. Hij probeert nog een contract te versieren bij Omega Pharma-Quickstep.