Obama verwijt Republikeinen ‘ideologische kruistocht’
Foto: AP

In een toespraak heeft de Amerikaanse president Barack Obama fel uitgehaald naar de Republikeinen. Hij vindt dat ze een ideologische kruistocht houden gericht tegen zijn hervormingen van de gezondheidszorg.

De federale overheid in de Verenigde Staten ligt voor de eerste keer in 17 jaar stil. Het Witte Huis beval de ‘shutdown,’ nadat het diep verdeelde Congres geen compromis had gevonden over een nieuwe overgangsbegroting.

 ‘Die sluiting gaat niet over staatstekorten, uitgaven of budgetten’, reageerde Obama, die vindt dat een deel van de oppositie miljoenen Amerikanen geen betaalbare ziekteverzekering gunt.

‘Ik roep de Republikeinen op de administratie weer te openen’, zei Obama. De Amerikaanse president riep de Republikeinen ook op om het ‘schuldplafond’ dat de VS op 17 oktober bereikt niet voor politieke doelen te gebruiken.

Als dat niet wordt opgetrokken, mogen de VS niet meer gaan lenen en kunnen ze hun internationale leningen niet aflossen. Dat zou desastreuze economische gevolgen kunnen hebben.

‘Het Congres moet stoppen met crisissen te besturen’, klonk het. ‘Ik ga niemand toelaten om de goede naam van de VS te besmeuren enkel om een uitgemaakte verkiezing aan te vechten of om ideologisch eisen te stellen.’