Geens wil gebruik 1 en 2 cent laten uitdoven
Foto: pn

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) bestudeert een uitdoofscenario voor euromunten van 1 en 2 cent door afrondingen. Dat heeft hij geantwoord op een parlementaire vraag van Mathias De Clercq (Open VLD). Maar zo’n scenario mag voor hem de inflatie niet doen toenemen.

‘Ik bestudeer een scenario waarbij het gebruik van deze munten zou uitdoven door afrondingen, niet van de prijzen, maar van de totaal te betalen bedragen, naar de dichtstbijzijnde 5 cent’, verklaarde Geens. ‘Maar vooraleer ik concrete voorstellen kan doen wil ik over het al dan niet inflatoir effect zekerheid hebben.’

De minister erkende wel dat Belgische beslissingskracht over de muntjes beperkt is. ‘De wettelijke betaalkracht van de muntjes van 1 en 2 cent ligt vast in een Europese verordening.’

België kan de wettelijke betaalkracht dus niet op eigen houtje beperken, en volgens Geens heeft de Europese Commissie ook niet de intentie om voorstellen te formuleren.

Wel onderzoekt de Commissie een aantal mogelijke toekomstscenario’s voor de kleinste euromuntjes, zoals een uitdoofscenario of een methode om de kostprijs te drukken. De eurolanden leden immers al 1,4 miljard euro verlies op de productie van de muntjes, omdat de productiekosten de waarde van de centjes overstijgen.