Met de nieuwe campagne ‘Je snelheid vergeten ze niet snel’ wil het BIVV overdreven snelheid minder sociaal aanvaard maken.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft zijn nieuwe ‘Go For Zero’-campagne gelanceerd om autobestuurders die te snel rijden persoonlijk aan te spreken. De affiche met het beeld van een doodskruisje langs de weg, wijst de bestuurders erop dat bij ongevallen door overdreven of onaangepaste snelheid ook onrechtstreekse slachtoffers achterblijven, zoals familieleden en vrienden.

‘In 2012 waren er 44.193 letselongevallen in België’, meldt het BIVV. ‘Onderzoek toont aan dat overdreven of onaangepaste snelheid een rol speelt in één op de drie letselongevallen. Dit betekent dat er jaarlijks meer dan 14.500 ongevallen worden veroorzaakt door een bestuurder met haast.’

Daarnaast blijkt uit metingen door het instituut in 2003, 2006, 2009 en 2012 dat de Belg te snel rijden niet veroordeelt. ‘Voor de stelling ‘snel rijden is voor mij sociaal onaanvaardbaar’ geldt dat we in 2012 op het laagste punt staan sinds de metingen: slechts 56 procent van de bestuurders gaat akkoord met de stelling.’

Bij de metingen valt op dat naarmate de bestuurder ouder wordt, hij of zij meer instemt met de stellingen over overdreven of onaangepaste snelheid. Zo gaan 18-29-jarigen (35 procent) significant minder vaak akkoord met de stelling dat snel rijden sociaal onaanvaardbaar is, dan bestuurders ouder dan 63 jaar (71 procent).

De affichecampagne langs de autosnelwegen loopt van 30 september tot 27 oktober.