Spreekverbod Pharma.be opgeheven
Viktor Ameys. Foto: lvd

De Brusselse kortgedingrechter heeft het spreekverbod opgeheven jegens geneesmiddelenvereniging Pharma.be, opgelegd na een éénzijdig verzoekschrift van farmareus Alexion. Dat bedrijf zou de 7-jarige Viktor en zijn ouders ingeschakeld hebben om minister Onkelinx onder druk te zetten om een extreem duur geneesmiddel terug te betalen.

Alexion kwam eind april in het nieuws toen de ouders van Viktor Ameys een petitie lanceerden voor de terugbetaling van het peperdure medicijn Soliris Eculiziumab. Viktor lijdt aan het zeldzame atypische hemolytisch en uremisch syndroom (aHUS) en. De behandeling en het medicijn kunnen jaarlijks 250.000 euro kan kosten, maar daar wordt niks van terugbetaald, omdat de Commissie voor Tegemoetkoming Geneesmiddelen negatief over de terugbetaling adviseerde.

Het verhaal werd door alle media opgepikt en onder die mediadruk kwamen Alexion en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx tot een vergelijk over de terugbetaling. Alexion stemde daarvoor toe tot een minimale prijskorting.

Toen echter bekendraakte dat Alexion, via tussenpersonen en zonder hun medeweten, zelf de kleine Viktor en zijn ouders had ingeschakeld om de minister onder druk te zetten, kreeg het bedrijf de wind van voren. Pharma.be kondigde een onderzoek aan naar de werkwijze van het bedrijf. Op 12 juni besliste de kortgedingrechter echter, op éénzijdig verzoekschrift, dat Pharma.be niet mocht communiceren over enige beslissing die het tegen Alexion zou nemen.

Dat spreekverbod is nu ongedaan gemaakt, tot tevredenheid van Pharma.be. De interne procedure tegen Alexion blijft voorlopig wel opgeschort tot de rechtbank een uitspraak ten gronde doet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in