Groen voert actie tegen verbreding Brusselse Ring
Foto: BELGA

Zowat 50 mensen van Groen, Ecolo en verschillende organisaties hebben dinsdagochtend actie gevoerd tegen de verbreding van de Brusselse Ring. Vanop de Panoramabrug in Wemmel maakten ze hun boodschap duidelijk aan de bestuurders die in de file stonden.

Met de slogan ‘De verbreding van de ring, dat is keistof’ wuiven de actievoerders de bestuurders in de file dinsdagochtend toe. De partijen Groen en Ecolo, maar ook verschillende organisaties uit Brusselse en Vlaamse gemeenten komen hun boodschap duidelijk maken. Met de actie willen ze druk leggen op de Vlaamse regering, die nog deze maand een beslissing moet nemen over het aanslepende dossier van de verbreding.

De Groenen pleiten voor een goedkopere, maar even efficiënte oplossing in de plaats van de verbreding. ‘Door de Ring te verbreden wordt het probleem gewoon verplaatst’, zegt Brussels Groen-parlementslid Annemie Maes. ‘Terwijl een verbreding minstens 350 miljoen euro zal kosten in tijden van budgettaire schaarste, kunnen bijvoorbeeld doorgaand en lokaal verkeer ook gescheiden worden binnen de bestaande capaciteit.’

De actievoerders klagen ook de gevolgen voor milieu en gezondheid aan als de drukke Ring verbreed wordt. Met een petitie en een postkaartenactie willen ze samen druk leggen op de Vlaamse regering, vooral op minister-president Kris Peeters (CD&V). ‘Het complexe dossier sleept al lang aan en wordt steeds uitgesteld’, zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen). ‘Het lijkt wel of ze bang zijn voor protest.’

Binnen enkele weken zou de Vlaamse regering een beslissing moeten nemen over dit verbredingsdossierdossier, dat al lange tijd aansleept.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in