Slachtoffers seksueel misbruik Kerk krijgen ongelijk
Foto: Marc Herremans - Corelio

De katholieke kerk is niet aansprakelijk voor de ‘doofpotschade’ die de slachtoffers van seksueel misbruik hebben geleden. Dat heeft de Gentse rechtbank dinsdag beslist.

Verschillende slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk stapten in groep naar de rechter en dienden een klacht in tegen de Heilige Stoel - de ‘ceo’s van de kerk’ - voor schuldig verzuim. Het ging de slachtoffers niet om de feiten van misbruik zelf, die al lang verjaard zijn, maar om het ‘onzorgvuldig beleid’ van de kerk, waardoor slachtoffers decennia in de kou zijn blijven staan. Ze eisten 1 miljoen euro schadevergoeding voor deze 'doofpotschade'.

De Gentse rechtbank sprak de kerk dinsdag echter over de hele lijn vrij. De rechter volgde de verdediging van de kerk dat de Heilige Stoel niet kan vervolgd worden omdat die soevereine immuniteit geniet.

Apart klacht indienen

Dat er één slachtoffer in naam van de hele groep een klacht had ingediend, kon volgens de rechtbank ook niet. Deze 'class action' werd dan ook nietig verklaard. Volgens de rechter moeten alle slachtoffers apart hun zaak op de rol zetten en duidelijk maken op welke manier ze schade hebben geleden.

Tenslotte werd ook de dagvaarding van Roel Verschueren afgewezen omdat het slachtoffer niet duidelijk maakt welke schade hij precies had geleden. Hij had in zijn dagvaarding niet vermeld wie hem misbruikt heeft en welke bisschop de dader zou beschermd hebben.

De slachtoffers krijgen niet alleen volledig ongelijk, ze moeten nu ook nog eens de gerechtskosten te betalen.