CDH wil chocoladesigaretten verbieden
Foto: Photo News

De volksvertegenwoordigers van de Franstalige christen-democraten Catherine Fonck en Mie-Jeanne Nyanga-Lu hebben in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om “snoepgoed en spelletjes te verbieden voor kinderen die gelijkenis vertonen met een tabaksproduct”. Dat schrijft La Dernière Heure dinsdag.

Het verbod viseert duidelijk chocoladesigaretten. “Uit onderzoek in verschillende landen blijkt dat kinderen een nabootsend gedrag vertonen wanneer ze met die snoepsigaretten spelen. De kansen dat het kind als adolescent en volwassenene gaat roken verdubbelen hierdoor, ongeacht of de ouders roken of niet”, zeggen de Kamerleden.

In een andere wetsvoorstel pleiten Catherine Fonck en Mie-Jeanne Nyanga-Lu voor een totaalverbod op reclame voor tabaksproducten. Er is al een wet voor tabaksreclame, maar die voorziet uitzonderingen voor bijvoorbeeld het tonen van de merknaam van een tabaksproduct in een winkel. Volgens de Kamerleden wordt deze wet, net omdat ze niet een totaalverbod instelt, misbruikt door een aantal handelaars.