Philippe Gilbert kwam als negende over de finish op de WK in Firenze en kon zijn wereldtitel dus niet verdedigen. Uiteindelijk bleken het zware parcours en het slechte weer de spelbrekers voor Gilbert. 'Als de klimmers aanvallen kan ik één keer mee, twee keer, maar bij de derde keer niet meer', aldus Gilbert.

'Het was echt lastig. Toen de klimmers met vijf wegreden, waaronder een aantal Spanjaarden, was er geen twijfel. Ik kan één keer reageren als de klimmers aanvallen, een tweede keer ook maar vanaf poging drie moet ik passen. De organisatie in de achtervolging was niet slecht maar we konden uiteindelijk niet meer terugkeren. We reden tempo om te overleven want we konden amper rechtblijven van de pijn', stelt de ex-wereldkampioen.

'Ik had een aggressieve wedstrijd van de Italianen verwacht. Er waren ontzettend veel valpartijen, zelfs voorin in de koers. Het was erg gevaarlijk. Gelukkig zat ik altijd in een Italiaanse wiel, dat bleek de beste keuze. De ploeg was goed. Ik moest er enkel te snel van gebruik maken. Ze kwamen mij zeggen dat ze kapot zaten maar toch nog iets wilden doen. Spijtig dat dit te vroeg in de koers was', concludeert Gilbert.