Anderlecht klopt Lierse op een diefje
Foto: Belga
Anderlecht heeft op de negende speeldag van de Jupiler Pro League opnieuw aangeknoopt met een zege. Paars-wit versloeg thuis Lierse met 2-0 dankzij goals van Guillaume Gillet en Dennis Praet. De zege was gevleid want Lierse was vooral in de eerste helft minstens de evenknie van Anderlecht. De goal van Gillet werd bovendien gemaakt vanuit buitenspelpositie.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

 

Anderlecht-coach John van den Brom gaf jongeren Dennis Praet en Youri Tielemans een kans in de basis en koos achterin opnieuw voor N'Sakala in plaats van Olivier Deschacht en Chancel Mbemba in plaats Bram Nuytinck. Bij Lierse stond Tony Watt voor het eerst in de basis, na zijn goal van vorige week tegen Kortrijk.

De druk na de zware 4-0 nederlaag tegen Club Brugge werkte echter verlammend bij Anderlecht. Paars-wit kreeg geen poot aan de grond en kwam al vroeg twee keer goed weg. Bourabia stevende alleen af op Silvio Proto maar werd onterecht afgevlagd. Twee minuten later redde Proto knap op een poging van Watt. De rebound van Wanderson geraakte niet voorbij het lichaam van N'Sakala. 

Bruno tekende na 22 minuten voor de eerste kans voor Anderlecht maar Lierse-doelman Nathan Goris reageerde alert. Watt bleef ondertussen de Anderlecht-defensie problemen bezorgen terwijl Matias Suarez en Frank Acheampong weinig klaarmaakten. Het thuispubliek begon te morren en was niet opgezet met de 0-0 rustand.

Paars-wit met geluk

Van den Brom had zijn troepen duidelijk opgepept tijdens de pauze want Anderlecht kwam veel beter voor de dag in de tweede helft. Tielemans en Suarez dreigden en drie keer was de doelpaal spelbreker voor paars-wit. Eerst na slecht ontzetten van Saïdi, daarna bij pogingen van Bruno en Praet. Tussendoor moest Cheikhou Kouyaté wel redding brengen op een poging van Bourabia, die Proto aftroefde in de lucht.

Vlak na het uur brak Anderlecht dan toch de ban. Guillaume Gillet werkte de bal bij een hoekschop in doel. Hij deed dat wel vanuit buitenspelpositie. Lierse was aangeslagen en Watt kreeg vooraan geen poot meer aan de grond. De wedstrijd bloeide dan ook stilaan dood. Praet maakte er op de counter 2-0 van, op aangeven van Bruno, en de ingevallen Cyriac miste nog de kans op de 3-0.

Anderlecht komt op 18 punten en houdt aansluiting met de top van het klassement. Lierse blijft steken op 8 punten en komt zo niet weg uit de middenmoot.