Rui Costa is wereldkampioen wielrennen geworden in het Italiaanse Firenze. De Portugees was na een loodzware en uitgeregende race van 272 kilometer een fietslengte sneller dan de Spanjaard Rodriguez in een sprint met twee. Alejandro Valverde, een andere Spanjaard, werd derde. De Belgen speelden geen rol van betekenis in de finale. Philippe Gilbert werd uiteindelijk negende.

WK Wielrennen op Sportwereld.be

 Het WK in Firenze zal de geschiedenis ingaan als één van de meest heroïsche wereldkampioenschappen. Behalve het loodzware bergachtige parcours kreeg het peloton vanaf de start in Lucca af te rekenen met gietende regen. Die transformeerde het gloednieuwe asfalt op de 272 kilometer door Toscane in een schaatspiste. Het gevolg liet zich raden: valpartijen en opgaves bij de vleet.

Meer dan honderd renners gaven er voor aanvang van de finale al de brui aan. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten werden half koers helemaal uitgeteld: Wiggins, Froome, Stannard, Phinney, Van Garderen en Roche stapten af. Ook Evans, Samuel Sanchez, Ten Dam, Barguil, Martin en Porte zagen het niet meer zitten. Bij de Belgen viel slechts één slachtoffer: wegkapitein Björn Leukemans. Hij kwam twee keer ten val en blesseerde zich aan de kuit en de rug.

Huzarenstuk van Huzarski

Ondertussen zorgde een vroege vlucht van vijf renners voor de eerste animatie in de koers. Barta (TSJ), Chtioui (Tun), Godoy (Ven), Huzarski (Pol) en Brändle (Oos) namen een mooie bonus en kregen vervolgens een vrijgeleide van het peloton. Eerst werd het commando in het peloton gevoerd door de Britten, maar toen Froome van de fiets stapte namen de Italianen en de Belgen resoluut de koers in handen. 

Een beresterke Huzarki bleef als laatste over van de lange vlucht en kreeg op 235 kilometer van de meet vooraan het gezelschap van Visconti. Toen het tempo van het uitgedunde peloton in de voorlaatste ronde enorm omhoog ging, waren de twee eraan voor de moeite. 36 renners draaiden de laatste van 10 plaatselijke ronden van 16,1 kilometer in. 

Spektakel in de laatste ronde

De hemel boven Firenze was ondertussen helemaal opgeklaard. De felle zonnestralen leken het signaal voor de Spanjaarden om eindelijk de neus aan het venster te steken. Op de Fiesole, de lange voorlaatste klim van de race, pakte Rodriguez uit met zijn eerste versnelling. De derde van de Tour kreeg meteen Vicenzo Nibali in zijn wiel. In de afdaling sloten ook Valverde en Rui Costa aan. Gilbert, Cancellara en Sagan moesten definitief passen. 

In de aanloop naar de laatste beklimming van de steile Via Salviati probeerde Rodriguez het andermaal, maar Nibali liet zijn prooi niet los. Met vier - Rodriguez, Nibali, Valverde en Rui Costa - gingen ze de slotkilometers in. Opnieuw was het Rodriguez die demarreerde. Nibali en Valverde keken de kat uit de boom, Rui Costa reageerde wel. De Portugees haalde de Spanjaard bij in de laatste rechte lijn en liet hem kansloos in de sprint. Met Rui Costa krijgt het wielrennen een eerste Portugese wereldkampioen.

Uitslag

1 Rui Costa Portugal 7:25:43
2 Joaquim Rodríguez Spanje
3 Alejandro Valverde Spanje +17
4 Vincenzo Nibali Italië
5 Andrei Grivko Oekraïne +31
6 Peter Sagan Slowakije +34
7 Simon Clarke Australië
8 Maxim Iglinskiy Kazachstan
9 Philippe Gilbert België
10 Fabian Cancellara Zwitserland