Acteurs gehuld in traditionele kledij lieten de vlam ontsteken tijdens een ceremonie (waarbij ook de kersverse IOC-voorzitter Thomas Bach aanwezig was) door met spiegels zonnestralen op de fakkel te richten. In ruil voor een olijftak kreeg de Griekse skiër Yiannis Antoniou de toorts als eerste overhandigd, de Russische hockeyspeler Alex Ovechkin was als tweede aan de beurt.

De olympisch vlam reist nu eerst door Griekenland en wordt volgende week tijdens een plechtigheid in Athene overhandigd aan de organisatoren van de Winterspelen, waarna het aan zijn officiële reis van ruim 56.000 kilometer naar gastland Rusland begint. Daarvoor zullen om en bij de 14.000 toortsdragers worden ingeschakeld.

De olympische vlam gaat ook de ruimte in, al zal er omwille van veiligheidsredenen tijdens de vlucht zelf helemaal niets branden. De vlucht naar het Internationaal Ruimtestation ISS zal plaatsvinden in november, in het gezelschap van de Russische kosmonauten Oleg Kotov en Sergei Ryazansky. De landing terug op aarde is volgens de Russen gepland op 12 november.