Assad: ‘Wij zullen VN-resolutie naleven’
Foto: AP

De Syrische president Bashar al-Assad zal zich voegen naar de resolutie van de Verenigde Naties over de chemische wapens, zo heeft hij zelf aangekondigd volgens het officiële persbureau Sana. Ook beschrijft hij de toenadering tussen Iran en de Verenigde Staten als ‘positief voor alle crisissen in de regio’.

‘Vanzelfsprekend zullen we de resolutie naleven en onze geschiedenis bewijst dat we altijd ons woord gehouden hebben bij alle verdragen die we ondertekend hebben’, zei Assad aan een journaliste van de Italiaanse televisiezender Raï News 24, tijdens een gesprek in het presidentieel paleis van Damascus.

‘Uiteraard’ zal zijn land hulp en bescherming bieden aan de deskundigen van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), van wie er maandag een twintigtal vanuit Den Haag naar Damascus vertrekken, klonk het nog.

Over de toenadering tussen de VS en Iran in de rand van de Algemene Vergadering van de VN zei de Syrische president: ‘Als de Amerikanen eerlijk zijn in hun toenadering tot Iran, zullen de resultaten positief zijn voor de Syrische crisis en alle crisissen in de regio.’

Europa kan volgens hem dan weer geen enkele rol spelen in de oplossing van het Syrische conflict of in een vredesconferentie voor Syrië. ‘Eerlijk gezegd zijn de meeste Europese landen niet in staat een rol te spelen in Genève 2 (de vredesconferentie die half november zal plaatsvinden, red.), want ze hebben niet de nodige troeven in handen om te slagen’, aldus de president.