China opent vrijhandelszone in Shanghai
Foto: Reuters

China heeft zondag een vrijhandelszone geopend in Shanghai, de grootste stad van het land. De zone van 29 vierkante kilometer ligt in het district Pudong, het belangrijkste financiële en commerciële centrum van de metropool.

Met uitzondering van het vroeger door de Britten gecontroleerde Hongkong is het de eerste vrijhandelszone in het land.

De regering wil in de vrijhandelszone experimenteren met soepeler regels op het gebied van buitenlandse investeringen en valutahandel. Hoe dat alles precies in zijn werk zal gaan, is echter nog onbekend. De Chinese overheid heeft slechts in grote lijnen geschetst dat de zone “hervormingen en investeringen moet bevorderen”. Details ontbreken nog.

De krant South China Morning Post meldde eerder dat Facebook, Twitter en de site van The New York Times er beschikbaar worden. In de rest van het land kunnen die sites niet bekeken worden.

De opening van de nieuwe vrijhandelszone maakt overigens de nodige zorgen los in Hongkong. Die stad stond tot 1997 onder Brits bestuur en kent liberalere wetgeving dan de rest van China. Vrijhandel in een andere stad betekent concurrentie voor de vroegere kroonkolonie.