Islamisten akkoord met technocratenregering in Tunesië
Foto: Reuters

In de zware politieke crisis in Tunesië lijkt het na wekenlange onderhandelingen dan toch te lukken een nieuwe overgangsregering te vormen met politiek onafhankelijke experts.

De islamistische regeringspartij Ennahda ging zaterdag officieel akkoord met een dergelijk plan dat onder andere uitgewerkt werd door de UGTT, de grootste vakbond van Tunesië. Ennahda was tot nu toe de sterkste politieke kracht en had onder meer de premier geleverd.

Naast de vorming van een nieuwe overgangsregering binnen de drie weken schrijft het plan voor een zogenaamde ‘nationale dialoog’ voor dat er binnen de maand een datum voor nieuwe verkiezingen wordt vastgelegd. Daarvoor dient de grondwetgevende vergadering haar werkzaamheden te hervatten. Door de zware spanningen tussen oppositie en regering waren die werkzaamheden opgeschort.

Aan de basis van de huidige politieke crisis in Tunesië lag de moord op de oppositiepoliticus Mohamed Brahmi eind juli. Islamistische extremisten werden voor die daad verantwoordelijk gesteld. Protest in het land in januari 2011 gold als het begin van de Arabische lente en leidde tot het aftreden van dictator Ben Ali.