Partijleider Gouden Dageraad opgepakt
partijleider Nikolaos Michaloliakos Foto: AP

De Griekse politie heeft zaterdagvoormiddag verschillende topfiguren van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad opgepakt. Onder meer partijleider Nikolaos Michaloliakos zit vast. Het gerecht zou over voldoende bewijzen beschikken om Gouden Dageraad als criminele organisatie te kunnen beschouwen.

Dat maakte de politie bekend. Het Griekse hooggerechtshof vaardigde ook nog arrestatiebevelen uit tegen minstens drie andere parlementsleden van de partij.

Na de dodelijke aanval op de antiracistische rapper Pavlov Pyssas eerder deze maand onderzocht het Griekse gerecht of de neonazistische Gouden Dageraad als criminele organisatie kan worden beschouwd. Een aanhanger van de partij bekende dat hij de muzikant had doodgestoken. De partijtop ontkende alle betrokkenheid.

Tijdens de verkiezingen van vorig jaar behaalde de extreemrechtse partij zeven procent van de stemmen, goed voor 18 zetels in het Griekse parlement. De afgelopen dagen dreigde de partij er al mee haar parlementsleden terug te trekken om tussentijdse verkiezingen uit te lokken.