Bakelants tekent bij Omega ­Pharma-Quick Step
Foto: Photo News

Jan Bakelants heeft niet lang moeten zoeken naar een nieuwe ploeg. Begin deze week viel zijn overgang naar de opvolger van Euskaltel-Euskadi nog in het water, maar intussen heeft de Belg al een contract beet bij Omega ­Pharma-Quick Step.

‘Ik heb een ploeg voor volgend jaar! Vanaf 1 januari trek ik het shirt van Omega Pharma - Quick-Step aan! Dat is goed voor een gi-gan-tisch gevoel van opluchting. Een hele tijd geleden al nam ik me voor dat ik zekerheid wilde hebben over mijn toekomst voor de start van het wereldkampioenschap’, zegt Bakelants in zijn WK-column in de Gazet van Antwerpen.

De 27-jarige Olenaar is aan zijn laatste weken bij RadioShack-Leopard-Trek bezig, dat in zijn huidige vorm wordt opgedoekt. Hij won dit jaar een Tourrit en droeg de gele trui. Vorige week schreef hij de GP van Wallonië op zijn naam. Zondag is hij een van de zeven Belgen in de WK-wegrit in Firenze.

'Ik wilde graag naar de ploeg van Patrick Lefevere, hij wilde mij er graag bij. Met een man van zijn kaliber hoeven onderhandelingen niet lang te duren. We waren er vlug uit. Ik teken voor één jaar en heb het gevoel dat ik thuiskom', aldus Bakelants. 'Met nogal wat renners van dat team reed ik in de jeugdcategorieën samen bij Beveren 2000, dus van aanpassingsproblemen zal er geen sprake zijn. Over mijn rol hebben we het nog niet gehad, maar ik neem aan dat ik een goeie aanvulling kan zijn in de kern voor de Waalse klassiekers.'

De Gendt valt uit de boot

Lefevere had al aangekondigd dat hij twijfelde tussen Jan Bakelants en Thomas De Gendt als dertigste renner in zijn ploeg voor ­volgend seizoen. Die laatste lijkt nu dus uit de boot te vallen. De Gendt tekende na zijn derde plek in de Giro van 2012 een mooi nieuw contract voor drie jaar bij Vacansoleil-DCM. Maar nu Vacansoleil zich ­terugtrekt als wielersponsor en de ploeg geen nieuwe ­geldschieter vond, staat hij (voorlopig) op straat.