VN-Veiligheidsraad eist vernietiging chemische wapens
Foto: REUTERS

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag (Belgische tijd) een resolutie goedgekeurd waarin de vernieling wordt geëist van alle chemische wapens in Syrië. In de resolutie wordt gewaarschuwd voor sancties wanneer Syrië de wapens toch nog zou gebruiken. De vernietiging van het wapenarsenaal moet midden volgend jaar volledig afgerond zijn.

Het is de eerste keer dat de Veiligheidsraad een resolutie goedkeurt sinds het begin van het conflict in 2011. China en Rusland hadden zich tot drie keer toe verzet tegen wetsvoorstellen. De huidige resolutie 2118 werd unaniem goedgekeurd.

Secretaris-generaal Ban Ki Moon, die aanwezig was bij de stemming, noemde de resolutie “historisch” en feliciteerde de leden van de Veiligheidsraad. “Het is het eerste goede nieuws voor Syrië in een lange tijd”, zei hij.

‘Consequenties bij niet naleven’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde vrijdagavond (plaatselijke tijd) dat er “consequenties” verbonden zijn aan het niet naleven van de resolutie. “Dan zal de Raad acties ondernemen en maatregelen nemen op basis van hoofdstuk VII”. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dan weer dat de resolutie niet onder hoofdstuk VII van het VN-handvest valt, wat betekent dat er niet automatisch militair zal worden ingegrepen indien Syrië zich niet aan de regels houdt.

De Veiligheidsraad verklaarde alleszins dat “er maatregelen genomen zullen worden als de resolutie niet wordt nageleefd, bijvoorbeeld in geval van niet geautoriseerde transfers van chemische wapens of het gebruik van de wapens door iemand in Syrië”. In de resolutie staat dat “het gebruik van chemische wapens een bedreiging vormt voor de nationale vrede ene veiligheid” en dat Syrië “geen chemische wapens mag gebruiken, ontwikkelen, produceren, verwerven of bijhouden, en ook geen chemische wapens direct of indirect mag exporteren naar andere staten of actoren”.

Planning

Enkele uren voor de goedkeuring van de resolutie, keurde Organisatie voor Chemisch Wapenverbod (OPCW) een planning goed voor de vernietiging van de wapens. De Organisatie keurde een “versneld programma” goed en zal op op 1 oktober van start gaan met inspecties in Syrië. Tegen midden 2014 zouden alle chemische wapens en al het materiaal dat gelinkt is aan die wapens geëlimineerd moeten zijn.

De goedkeuring van die planning was nodig vooraleer de Veiligheidsraad kon stemmen over de resolutie, die werd voorgelegd door de vijf vetomachten (de VS, Groot-Brittannië, China, Rusland en Frankrijk).

Vredesconferentie

Diplomaten verklaarden zaterdagnacht ook dat de vredesconferentie voor Syrië, Genève 2, midden november zal plaatsvinden, zodat een politieke transitie in Syrië in gang gezet kan worden. De voorbereidingen moeten in oktober beginnen en speciaal VN-gezant Lakhdar Brahimi moet tegen eind oktober de balans opmaken, zodat midden november vergaderd kan worden.