Spanje denkt productiever te zijn in andere tijdzone
Foto: EPA

Spaanse parlementsleden zullen voorstellen aan de regering om van tijdzone te veranderen en de tijd aan te nemen die ook in Groot-Brittannië en Portugal geldt, wat zou inhouden dat de klok een uur teruggedraaid wordt. Dat moet helpen om de productiviteit in het land van de siësta en de lange werkdag op te krikken.

Hoewel een groot deel van het Spaanse grondgebied geografisch tot dezelfde tijdzone behoort als Portugal en Groot-Brittannië, loopt de tijd in Spanje al sinds 1942 gelijk met die in Centraal-Europa. Het regime van dictator Francisco Franco had immers beslist dezelfde tijdzone te volgen als nazi-Duitsland.

‘Het feit dat Spanje nu al ruim 71 jaar niet in de passende tijdzone zit, maakt dat we te vroeg opstaan en bijna een uur minder lang slapen dan wordt aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie’, besluit een parlementscommissie.

Dat zou ook een negatieve impact hebben op de productiviteit, de afwezigheden op het werk, stress, werkongevallen en mislukkingen op school. Het rapport bevat verschillende voorstellen die erop gericht zijn de uurroosters te rationaliseren en de productiviteit te verhogen.

In Spanje wordt meer de zon gevolgd dan het uurwerk, luidt het. Zo verorberen de Spanjaarden hun middagmaal traditioneel pas om 15 uur, en volgt het avonddiner pas rond 22 uur. Ze gaan ook later slapen. Als het uur aangepast wordt, zouden de Spanjaarden volgens de parlementairen ‘veel dode momenten tijdens de werkdag kunnen vermijden’ en ‘over meer vrije tijd voor het gezin, het privéleven en ontspanning kunnen beschikken’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig