NMBS eist een schadevergoeding van 40 miljoen euro Fyra-producent AnsaldoBreda
Foto: BELGA

De NMBS eist een schadevergoeding van meer dan 27 miljoen euro van AnsaldoBreda, de producent van de Fyra-hogesnelheidstreinen. Dat bedrag moet de schade voor het niet-leveren van de treinstellen vergoeden en komt bovenop de boete van 12,7 miljoen euro die de NMBS eist voor het laattijdig leveren van de treinstellen. Samen eist de NMBS dus 40 miljoen van AnsaldoBreda.

De NMBS heeft de eis tot schadevergoeding vorige woensdag ingeleid bij een Nederlandse rechtbank, zegt de spoorwegmaatschappij in een persmededeling.

De ruim 27 miljoen euro die nu geëist wordt, ‘moet de geleden schade compenseren als gevolg van het niet leveren van rijklare V250-stellen voor de internationale hogesnelheidsverbinding Fyra’, verduidelijkt de maatschappij. Het gaat om een voorlopig bedrag.

Die 27 miljoen moet de rechtstreekse schade compenseren die de NMBS leed. Het gaat dan onder andere over kosten voor de homologatie voor het materieel, onderhoudskosten en kosten voor marketing, catering en personeel, zegt de NMBS. Daarnaast rekent de spoorwegmaatschappij ook onrechtstreekse materiële schade aan. Dat gaat over ‘de gederfde marge omwille van de niet levering van de V250-stellen, alsook de interestlasten op de betaalde voorschotten’.

Boete voor laattijdig leveren

De schadeclaim komt bovenop een eerder opgelegde contractueel vastgelegde boete voor laattijdige levering van 12,7 miljoen euro, aldus nog de NMBS. ‘De totale eis bedraagt dus ongeveer 40 miljoen euro.’

De Fyra begon begin december te rijden tussen Brussel en Amsterdam. Door allerlei mankementen werden de treinen midden januari echter van het spoor gehaald. Op 3 juni annuleerde de NMBS de bestelling van drie V250-treinstellen bij AnsaldoBreda.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in