KMI blaast 100 kaarsjes uit
Prins Laurent en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (C). Foto: Photo News

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) van België bestaat honderd jaar en organiseert van donderdag tot zondag wetenschappelijke conferenties om het belang van het instituut in de kijker te plaatsen. De academische zitting in het Brusselse Jubelparkmuseum werd bijgewoond door prins Laurent.

Het honderdjarig bestaan van het KMI wordt gevierd in het Jubelparkmuseum. Tijdens een vierdaagse conferentie komen wetenschappers uit heel Europa en de VS vertellen over de verschillende aspecten van hedendaags onderzoek naar atmosferische en klimatologische wetenschappen.

De academische zitting werd donderdag geopend door staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS). Ook prins Laurent woonde de zitting bij. ‘Het KMI is vooral bekend om de weersvoorspellingen’, aldus Courard. ‘Maar het voert ook baanbrekend onderzoek op vele andere gebieden, zoals de impact van ozon en de klimaatsverandering.’

Courard haalt ook de economische impact van het weer aan. ‘Het weer heeft een belangrijke invloed op de samenleving’, aldus de staatssecretaris. ‘Experten geloven dat een derde van het Belgische BNP gerelateerd is aan het weer. Denk maar aan toerisme en landbouw.’

Op 31 juli 1913 werd de meteorologische dienst van de Koninklijke Sterrenwacht een autonoom nationaal wetenschappelijk instituut. Meteorologische waarnemingen werden op Belgisch grondgebied al in de 18de eeuw uitgevoerd. Adolphe Quetelet mocht van koning Willem I der Nederlanden in 1826 een Sterrenwacht oprichten.