Rik Daems: ‘Stemmingmakerij maaltijdchequelobby bewijst grote inzet’
Rik Daems (Open VLD). Foto: Marc Herremans - Corelio

Open VLD-senator Rik Daems hekelt de stemmingmakerij van de maaltijdchequelobby. ‘Door de burger op het verkeerde been te zetten hopen ze dat de politiek zal kiezen voor stilstand’, denkt hij. Daems legde eerder een wetsvoorstel nee om de maaltijd- en ecocheques te vervangen door een kostenvergoeding.

‘De feiten spreken voor zich’, vindt Daems. ‘De uitgevers van deze cheques verdienen dik op deze achterhaalde betalingswijze via commissielonen op de uitgifte van de cheques en commissielonen bij de handelaren.’ Zij willen volgens de liberaal ‘hun winsten vrijwaren op de rug van de ondernemers, de overheid en de werknemers.’

Daems noemt de stelling dat de vervanging van maaltijdcheques 8.000 jobs zou kosten ‘absurd’. De maatregel betekent volgens hem 80 miljoen euro extra zuurstof voor het bedrijfsleven via de kostenbesparing.

De Open VLD’er merkt ook op dat zijn wetsvoorstel de maaltijdcheque niet wil vervangen door een vrijgesteld loon - dat zou volgens een nota van Financiën 1,9 miljard euro kosten. ‘Mocht men de cheques vervangen door loon zou dit inderdaad een probleem zijn, alleen is dit absoluut niet mijn wetsvoorstel’, aldus Daems. ‘De maaltijdcheque is immers een vrijwillige bijdrage vanwege de werkgever in de kosten van het middagmaal en dit onder meer wanneer er geen kantine of bedrijfsrestaurant voorzien is. Mijn wetsvoorstel verandert niets aan dit systeem. In plaats van een cheque krijg je het geld gewoon op je rekening gestort.’

Werkgevers en handelaars zouden door het voorstel ook niet langer commissies moeten betalen. Voor de eerste kunnen de commissies oplopen tot 7,5% van het nominale bedrag aan maaltijdcheques, voor de handelaren en de horeca tot 1,5% voor transacties kleiner dan 10 euro of 0,65 euro vast per transactie.