’Eenheidsstatuut leidt tot meer faillissementen’
Foto: AFP

Het nieuwe eenheidsstatuut maakt herstructureringen onbetaalbaar voor de industrie, en zal leiden tot meer faillissementen. Dat zegt Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

De raad van bestuur van Fedustria boog zich dinsdag over het nieuwe eenheidsstatuut, dat momenteel in wetteksten wordt gegoten. Volgens directeur-generaal Fa Quix leidde dat tot “bittere” reacties bij de bedrijven.

Fedustria berekende dat de ontslagkosten in de textielsector in 2016 al zullen verdubbelen door het nieuwe statuut, en tegen 2023 zullen verdrievoudigen. Voor de hout- en meubelindustrie gaat het zelfs om een vervijfvoudiging van de herstructureringskosten tegen 2023.

Dat betekent dat herstructureren voor deze sectoren onbetaalbaar wordt, concludeert Fedustria. “Industrie is nu eenmaal cyclisch van aard, waarbij men soms moet herstructureren om te kunnen doorstarten. Die mogelijkheid, dat vangnet van herstructureren, wordt ons nu ontnomen. Het aantal falingen zal bijgevolg sterk toenemen”, aldus Quix. “Fedustria is erg ontgoocheld. Dit is een anti-industrie maatregel door de regering.”

Fedustria vindt dat de tekst te weinig tegemoet komt aan de industriële sector. “Wij zijn het kind van de rekening”, argumenteert de topman van Fedustria. In de textiel-, hout- en meubelindustrie werken zo’n 40.000 arbeiders, goed voor 80 procent van de tewerkstelling in die sectoren.

De sectoren textiel, hout en meubel zitten bovendien nog steeds in een krimp. In het eerste halfjaar kende de omzet in de meubelindustrie een daling met één procent. De textielsector zag de omzet in de eerste jaarhelft 5 pct dalen. In volumes gaat het om een nog grotere daling. Vorig jaar kende de omzet nog een krimp van 2,5 pct (hout/meubel) en 6 pct (textiel).

Het nieuwe statuut zal ook zorgen voor een rem op de aanwervingen, waarschuwt Fedustria. En het zal België minder interessant maken als investeringsbestemming. “Dit is erg bitter voor onze bedrijven, zeker als de regering spreekt over een competitiviteitspact”, aldus nog Quix.