Franse wijnen zitten vol gif
De Franse wijnsector verzet zich tegen regelgeving voor het beperken van pesticiden. Foto: Philippe Desmazes/afp

Franse wijnen zijn op grote schaal verontreinigd met landbouwgif. Gemiddeld zijn per fles vier soorten gif te traceren. Het gaat onder meer om stoffen die als kankerverwekkend bekend staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse ‘consumentenbond’ Que Choisir.

De organisatie maakte een representatieve selectie van 92 betaalbare flessen wijn – rood, wit en rosé – uit alle bekende wijnstreken, waaronder Bordeaux en Bourgogne. Die werden vervolgens in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen.

In alle 92 flessen bleken pesticiden te zitten. Zelfs twee verboden substanties, het giftige bromopropylate en het bestrijdingsmiddel carbendazim, werden aangetroffen. Eén Bordeaux-wijn (Mouton Cadet) bleek maar liefst 14 soorten landbouwgif te bevatten.

‘Dat zijn choquerende uitkomsten’, zegt Florence Humbert van Que Choisir. ‘Want er bleek dus niet één fles te zijn zonder sporen van bestrijdingsmiddelen. En normaal verdwijnen resten van pesticiden bij het vinificatieproces. Dat betekent dus dat er zóveel gif wordt gebruikt, dat het gif zelfs na die vinificatie nog traceerbaar is.’

Geen regels, nul controle

De Franse consumentenbond zegt zich grote zorgen te maken, omdat regelgeving vrijwel geheel ontbreekt. Voor wijnen bestaan er, in tegenstelling tot voor veel voedsel en dranken, geen wettelijke maxima voor de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die er in mogen zitten.

‘In landen als de VS, Canada en Japan bestaat dat soort regelgeving al heel lang’, aldus de ‘kritische’ wijnboer Alain Dourthe. ‘Maar in Europa wordt het al jaren ‘‘bestudeerd’’. De wijnsector verzet zich er namelijk tegen.’