Stempelende miljonair sluit deal en moet niet naar cel
Foto: rr
Dankzij een deal met het Openbaar Ministerie moet de Gentse projectontwikkelaar Didier De Witte niet naar de cel, hoewel hij vier jaar lang als ‘werkzoekend gezinshoofd’ onterecht 40.000 euro opstreek. Hij komt er vanaf met een boete van 33.000 euro.

De Witte stond jarenlang ingeschreven als ‘werkzoekend gezinshoofd’ bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening. In realiteit gold hij zowat als de bekendste projectontwikkelaar in het Gentse. Vooral luxehotels bleken zijn stokpaardje. Hij liet er optrekken in Brussel, Aalst en Gent. Vier jaar lang, tussen mei 2005 en mei 2009, kreeg hij maandelijks een werkloosheidsuitkering van 830 euro gestort.

Officieel bekleedde De Witte geen enkele officiële functie meer in zijn bouwfirma Creative Construction and Renovation (CCR), gevestigd in Destelbergen. Zoon Thomas stond ingeschreven als bedrijfsleider, maar achter de schermen zwaaide vader De Witte de plak. Hij was ook nog bestuurder van vier vennootschappen. Maar dat had de RVA vier jaar lang niet in de gaten.

‘Tot bleek dat zijn domicilie in de Dominicaanse Republiek was en hij dus geen recht meer had op stempelgeld’, klinkt het bij de RVA. ‘Onderzoek wees uit dat hij ons vier jaar lang had misleid.’ Het ‘werkzoekende gezinshoofd’ bleek in de realiteit baas van een bedrijf dat 35 miljoen euro waard was. De aannemer streek 40.000 euro stempelgeld op, terwijl hij zijn illegale Roemeense arbeiders amper drie à vijf euro per uur betaalde. Ze moesten slapen in een vochtige kantoorruimte op het industrieterrein van Asse. Het leverde hem wegens uitbuiting en mensenhandel een eerste celstraf op van een jaar.

Wegens het stempelgeld werd De Witte in juni 2011 veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, een verbeurdverklaring van de onterecht ontvangen 39.847,07 euro en een boete van 27.500 euro.

De Witte stuurde vanuit de Dominicaanse Republiek aan op een regeling met de RVA én met het Openbaar Ministerie. Na enkele moeizame, maar succesvolle gesprekken en nadat eerst al 40.000 euro werd gestort om de openstaande schuld bij de RVA te vereffenen met succes dus.

Het Gentse hof van beroep nam akte van het getroffen akkoord en oordeelde eind vorige week dat de projectontwikkelaar definitief niet naar de cel moet. ‘De verbeurdverklaring van 40.000 euro is betaald, net als de afgesproken bijkomende boete van 33.000 euro. En daarmee vervalt de straf’, bevestigt persrechter Willem De Pauw.

Zelf wenste hij vanuit zijn Caribische oord niet te reageren. ‘De imagoschade was de laatste jaren enorm. Hij is vooral opgelucht dat de zaak achter de rug is’, zegt zijn advocaat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in