Aantal gebruikers VRT-teletekst gehalveerd
Foto: (GJS) Gert Swinnen

Het aantal gebruikers van de teletekstpagina’s van de openbare omroep is gehalveerd sinds 2009. Dat blijkt uit het antwoord van mediaminister Ingrid Lieten op een parlementaire vraag van Jurgen Verstrepen.

Vorig jaar raadpleegden gemiddeld 295.381 Vlamingen per dag een teletekstpagina van de VRT. In 2009 waren dat er nog 599.388 per dag. De daling valt wellicht niet toevallig samen met de opmars van internet op mobiele toestellen zoals smartphones en tablets. De VRT zag het aantal dagelijkse bezoekers van de websites Deredactie.be, Sporza.be en Cobra.be in dezelfde periode toenemen tot 380.000.

Teletekst werd uitgevonden in de vroege jaren zeventig en bij ons gelanceerd in het voorjaar van 1980. De Britse omroep BBC, destijds de eerste om een teletekstdienst te lanceren, trok er vorig jaar de stekker uit.

Bij de VRT zijn ze dat voorlopig niet van plan, maar aan de Reyerslaan valt wel te horen dat er een ‘evaluatie’ komt. ‘We moeten er voor blijven zorgen dat we de Vlamingen met een goede mix bereiken’, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in