Pascal Smet: ‘IJkingsproef voor studenten komt er’
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet. Foto: Photo News

Er komt een verplichte proef voor studenten in het hoger onderwijs. Maar het is niet duidelijk of die er komt voor alle studierichtingen. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet aan VRT-radio.

Het idee van een oriënteringsproef circuleert al een tijdje. Vandaag deed uittredend UGent-rector Paul Van Cauwenberge een nieuwe oproep voor de invoering van een oriëntatieproef in het voorlaatste jaar van het secundair onderwijs.

Verplicht, maar niet bindend

Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) zegt dat er een ijkingsproef komt, maar dan in het hoger onderwijs. De proef wordt verplicht maar het resultaat is niet bindend. Het zijn de universiteiten die de proef zullen organiseren.

‘We willen nagaan of bij de studenten de startcompetenties aanwezig zijn om te beginnen in hoger onderwijs’, zegt Smet. ‘Er is een afspraak gemaakt tussen de hoofden van het secundair onderwijs en de verantwoordelijken van de hoger onderwijsinstellingen.’

Wiskunde

In de wiskundige richtingen is men al begonnen met zo’n proef, zegt de minister. Het is de bedoeling dat ook de wetenschappelijke richtingen vrij snel volgen. ‘Wel is het de vraag of dit ook voor alle richtingen zal kunnen’, voegt Smet eraan toe.

Bijna zes op de tien universiteitsstudenten slagen niet voor het eerste jaar. Dat kost de Vlaamse overheid tot 100 miljoen euro, berekende De Morgen dinsdag.