Labille: ‘Prioriteit moet naar leiding NMBS gaan’
Jean-Pascal Labille. Foto: BELGA

Voor minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) staat het 'buiten kijf' dat de nieuwe ceo van de NMBS Jo Cornu prioriteit geeft aan de leiding van het spoorbedrijf.

Dinsdag raakte bekend dat Jo Cornu zijn mandaten bij KBC, Agfa-Gevaert en Belgacom mag behouden. ‘Het kernkabinet (waar Labille geen deel van uitmaakt, nvdr) heeft hem gevraagd om ontslag te nemen als voorzitter van Electrawinds, een arbeidsintensieve betrekking’, legt Labille uit bij monde van zijn woordvoerster.

Maar zijn andere mandaten kan Cornu voortzetten, zo besloot de kern. De topministers beslisten ook dat ‘de functie van ceo van de NMBS prioritair is en voorrang op alles heeft. Dat is ook normaal, met de inzet en de tijd die dergelijke functie vraagt.’

Beheerscomités

Dat een topman of -vrouw van een overheidsbedrijf voorrang geeft aan die functie, geldt volgens Labille niet alleen voor de NMBS. Om de beslissing daarover bij de politiek weg te halen, werkte hij een voorstel uit dat zegt dat het de beheerscomités (de raden van bestuur) van de autonome overheidsbedrijven zijn die zich over de mandaten moeten buigen.

‘Concreet zullen de nieuwe ceo’s hun mandatenlijst aan de beheersorganen moeten voorleggen’, zegt Labille. ‘Die moeten over elk mandaat afzonderlijk beslissen of het verenigbaar is met de topfunctie. Is het antwoord ja, dan wordt ook gekeken naar de verenigbaarheid wat de timing betreft.’

Labille legt zijn voorstel binnenkort voor aan zijn collega’s in de regering.