De eerste minister van Somalië, Abdi Farah Shirdon, heeft dinsdag opgeroepen om de verantwoordelijken voor de aanval in een winkelcentrum in het Keniaanse Nairobi te berechten. Daar zou de Somalische islamistische groepering al-Shabaab verantwoordelijk voor zijn.

‘Diegene die verantwoordelijk zijn, moeten zich verantwoorden voor hun daden’, zei Farah Shirdon tijdens een speciale zitting van de Mensenrechtencommissie over Somalië in Genève. ‘Het terrorisme kent geen grenzen’, vervolgde hij alvorens te benadrukken dat ’deze tragedie de twee landen dichter bij elkaar heeft gebracht.’

Voor Erastus Mwencha, vicevoorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), maakt deze terroristische aanval duidelijk dat al-Shabaab bestrijden enorm moeilijk is. Momenteel heeft de AU een troepenmacht van 17.000 soldaten in strijd tegen de Somalische rebellengroepering.

Vorige week woensdag nog liet de Somalische eerste minister verstaan dat een militaire operatie in zijn land tegen al-Shabaab niet voldoende is. In zijn ogen is het minstens even belangrijk om werk te creëren voor de jongeren en de Somalische jeugd te stimuleren om naar school te gaan. Hij gaf toe dat er in zijn land verschillende zaken fout lopen. ‘Mijn land heeft de laatste jaren erg geleden’, besloot hij.