ACV stuurt deurwaarder naar GSH in Zaventem
Foto: ddl

Het ACV heeft dinsdag een deurwaarder gestuurd naar GSH in Zaventem om te laten vaststellen dat de directie haar verplichtingen als werkgever niet nakomt. Sinds de directie van het Engelse moederbedrijf vrijdag aan de ongeveer 100 personeelsleden het faillissement meldde van de vestiging in Zaventem ligt het bedrijf plat. Volgens vakbondssecretaris Paul Corbeel (ACV) is het faillissement echter nog niet formeel uitgesproken.

GSH is een bedrijf uit de bouwsector dat servicediensten aanbiedt voor bekabeling. Het is in ons land een relatief nieuw bedrijf dat een grote expansie kende van 40 werknemers in 2012 tot 140 enkele maanden terug.

‘Het bedrijf is wellicht veel te snel willen groeien. Ook de Nederlandse GSH ging enkele maanden geleden failliet. De rechtbank van koophandel stemde een tijd geleden in met de procedure van gerechtelijke reorganisatie die gedurende een periode bescherming biedt tegen schuldeisers. Die periode is nu zonder resultaat zo goed als afgelopen en binnenkort wordt wellicht het faillissement uitgesproken’, aldus Corbeel.

Zolang het faillissement niet daadwerkelijk is uitgesproken, moet de werkgever zijn verplichtingen nakomen en werk verschaffen aan de werknemers. ‘Er is momenteel echter een totaal gebrek aan middelen om effectief aan de slag te kunnen gaan en bovendien zijn de tankkaarten voor de bedrijfsvoertuigen geblokkeerd. Door zijn handelswijze hypothekeert de werkgever momenteel ook alle kansen op een overname van het bedrijf. De klanten zijn immers woedend omdat de contracten niet worden nagekomen’, aldus Corbeel.

De vakbond wil met de vaststellingen van de deurwaarder de werkgever dagvaarden. ‘Meestal stuurt de werkgever een deurwaarder naar een stakingspost. Vandaag draaien we de rollen om.’