De Somalische islamistische groepering al-Shabaab heeft gedreigd met nieuwe terreuraanvallen in Kenia als het land zijn troepen niet terugtrekt uit Somalië, waar ze al sinds 2011 strijd leveren met al-Shabaab. Dat meldt hun woordvoerder dinsdag in een bericht op het internet. De Afrikaanse Unie (AU) heeft ondertussen beloofd de strijd op te drijven tegen de islamistische groepering.

‘Wij doen een oproep aan de Keniaanse overheid en al de andere overheden die hen steunen: als ze vrede willen dan moeten ze ons land verlaten. Zo niet, moeten ze goed beseffen dat dit slechts een voorsmaakje was van wat we in de toekomst nog zullen doen’, verwees de woordvoerder van al-Shabaab, Sheikh Ali Mohamud Rage, naar het bloedbad aangericht door zijn groepering in het winkelcentrum Westgate in Nairobi.

De Afrikaanse Unie is alvast niet onder de indruk van deze dreigende taal. Zij beloven de strijd tegen al-Shabaab op te drijven. ‘Wij zijn er resoluut van overtuigd om de strijd tegen hen verder te zetten, vandaag nog meer dan voordien’, heeft de nummer twee van de Afrikaanse Unie, Erastus Mwencha, gezegd.

Ondertussen waarschuwt generaal Katumba Wamala van het Oegandese leger dat de strijd op te veel fronten wordt gevoerd. ’We mogen niet in te veel regio’s beginnen vechten, hierdoor kunnen de terroristen op meerdere plaatsen aanvallen lanceren en zal de strijd blijven duren’, aldus Wamala.