Groen: ‘Personeel en reizigers verdienen fulltime spoorbaas’
Stefaan Van Hecke (Groen). Foto: BELGA

Volgens Groen is de benoeming van een nieuwe spoorbaas 'aan het ontaarden in een heuse soap'. De partij vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat het Jo Cornu toegestaan wordt zijn toekomstige functie te combineren met verschillende andere bestuursmandaten, waardoor hij 'meer zal verdienen dan de loongrens van de premier'.

De toekomstige spoorbaas Jo Cornu (69) is niet van plan om zijn bestuursmandaten bij Agfa-Gevaert, KBC en Belgacom af te staan als hij de NMBS gaat leiden. Dat zegt hij in een interview met De Morgen en Het Laatste Nieuws. Vorig jaar verdiende Cornu nog 232.000 euro met zijn mandaten, en daar kan tot 290.000 euro loon van de NMBS bijkomen.

De cumul werd volgens de kranten goedgekeurd door minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). ‘Onbegrijpelijk’, vindt Groen dat. ‘De meer dan 35.000 NMBS-medewerkers en de duizenden treinreizigers verdienen een fulltime baas.’ Bovendien omzeilt de minister volgens Groen de loongrens van 290.000 euro ‘door in te stemmen met de cumulatie van goedverdienende mandaten’.

‘De nieuwe spoorbaas is bovendien niet vertrouwd met de spoorwegen’, klaagt Groen ook nog aan. ‘De regering benoemde iemand zonder objectieve selectieprocedure en nu blijkt ook nog eens dat die persoon niet fulltime ter beschikking zal staan. De benoeming van een nieuwe spoorbaas is aan het ontaarden in een heuse soap’, concludeert fractieleider Stefaan Van Hecke. ‘Een spoorbaas die er niet fulltime voor gaat? Goed bezig!’