Het is niet meteen een alledaags object, maar de Neurobi - een combinatie van schaar en pincet voor chirurgische ingrepen - is de Belgische laureaat voor de James Dyson Award, een wedstrijd die jonge designers aanmoedigt om ‘probleemoplossers’ te zoeken.

Het ontwerp van Manon Vercammen houdt het midden tussen de twee meest gebruikte instrumenten in de micro-neurochirurgie, de schaar en het pincet. Het opzet van de James Dyson Award is iets uitvinden dat een probleem oplost: door de twee instrumenten te combineren, moet een chirurg niet steeds wisselen van instrument, want zowel de operatietijd als de gezondheidsrisico’s serieus verlaagt.

Vercammen werkte voor het ontwerp van de Neurobi nauw samen met neurochirurg en professor Tomas Menovsky. Het instrument - haar afstudeerproject voor de Masteropleiding Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen - moest even veelzijdig zijn als de huidige instrumenten én net zo eenvoudig in gebruik. ‘Dit waren twee grote uitdagingen’, aldus Vercammen. ‘Ikzelf ben meer technisch aangelegd. De combinatie van dit technische en het contact met de chirurgische wereld was heel boeiend.’

Haar ontwerp werd alvast bekroond met een geldprijs van 2.000 Britse pond (ongeveer 2.370 euro) en gaat door naar de internationale fase van de James Dyson Award, een uitreiking die in 2007 in het leven werd geroepen door de gelijknamige Britse ontwerper om het werk van studenten te bekronen. Op tien oktober worden de twintig finalisten bekendgemaakt.