Vijf jaar Android: een visueel overzicht
T-Mobile G1, de allereerste Android-smartphone. Foto: rr

Android, het mobiele besturingssysteem van Google, heeft sinds zijn introductie vijf jaar geleden een serieuze metamorfose ondergaan. Tijd voor een overzicht van de verschillende versies, van Cupcake langs Ice Cream Sandwich tot KitKat.

Er is al veel gebeurd met Android sinds de software het levenslicht zag in 2008. De allereerste publieke versie van Android (1.1) was enkel in de Verenigde Staten beschikbaar op de T-Mobile G1 - een Google-smartphone van HTC. Kort daarna sprong Google meteen naar Android 1.5: Cupcake.

En vanaf dan is de softwaremaker blijven vasthouden aan namen van desserts voor de daaropvolgende edities. Na Cupcake kwam Donut, Eclair en Froyo (frozen yoghurt).

Een van de grootste facelifts van Android kwam eind 2011, met de release van Android Ice Cream Sandwich. Enkele weken geleden kondigde Google versie 4.4 van Android aan, die voor het eerst de naam van een echt snoepje krijgt: KitKat.

The Verge publiceerde naar aanleiding van de vijfde verjaardag van Android een knap overzicht van de verschillende Android-versies , met alle nieuwigheden op een rijtje, vergezeld van screenshots en introductievideo’s.