Derde van kinderen ontbijt nooit of slechts af en toe

Een op de drie kinderen ontbijt nooit of slechts af en toe, en een vierde drinkt geen melk. Dat blijkt uit bevragingen van de ngo GoodPlanet en Vlerick Management School. De cijfers werden dinsdag voorgesteld door verpakkingsbedrijf Tetra Pak, dat naar aanleiding van Wereld Schoolmelkdag woensdag een schoolmelkcampagne lanceert.

Geen tijd en geen honger zijn volgens bevragingen bij 400 leerlingen uit de lagere school de voornaamste redenen om niet of slechts af en toe te ontbijten. De kinderen die wel ontbijten eten vaak iets zoets, zoals een boterham met choco of cornflakes. Nog geen vijfde eet ‘s ochtends fruit en de helft drinkt melk bij het ontbijt.

Scholen bieden verschillende dranken aan, maar volgens de enquête is slechts in de helft van de scholen melk te krijgen. Iets meer dan 15 procent van de kinderen drinkt ook melk op school. Dat cijfer wil Tetra Pak verhogen met de sensibiliseringscampagne www.melkopschool.be. ‘Melk maakt deel uit van een evenwichtige voeding voor jonge kinderen’, zegt Magda Buelens van Tetra Pak Benelux. ‘Het is belangrijk dat scholen daaraan meewerken.’

Een van de redenen waarom scholen geen melkverpakkingen aanbieden, is omdat drankkartons slecht zouden zijn voor het milieu. Tetra Pak ontkent dat. ‘Uit een vergelijkende milieu-analyse blijkt dat die een heel lage impact heeft op het klimaat. Van alle Belgische drankkartons wordt 80 procent gerecycleerd’, aldus de multinational.