Ook zoon van ontvoerder Anthony De Clerck op slechte pad
Danny Vanhamel in 2009. Foto: DGW

Wesley Vanhamel, de 25-jarige zoon van de ontvoerder van Anthony De Clerck Danny Vanhamel, riskeert 15 maanden celstraf voor vijf gewelddaden tussen 2008 en 2011.

Het gaat om brandstichting aan een school in Beringen, het werpen van een blikje bier naar een vrouw, verkeersagressie, slagen aan een politieagent en slagen aan een nachtwinkeluitbater. Zowel Wesley als zijn raadsman vond de dossiers sterk overdreven gekleurd omwille van de familienaam die hij draagt.

Brandstichting

Op 22 oktober 2008 rond 22 uur bevond de beklaagde zich met een groepje jongeren aan de school VTI in Beringen, waar op de trappen brand was gesticht. Vanhamel erkende dat hij geld had gegeven om een bidon benzine te kopen. Ze hadden zich in zijn voertuig verplaatst. Vanhamel stond voor de brand terecht met een 23-jarige Beringenaar. De andere betrokkenen waren minderjarig en verschenen voor de jeugdrechter.

Blik bier naar vrouw gegooid

In de Beringse wijk Klaverheide, een probleemwijk met hangjongeren, zou hij een blikje bier gegooid hebben naar een buurtbewoonster die verbaal haar ongenoegen uitte over de jongeren, die al een tijdje amok maakten. Vanhamel erkende dat hij het blikje gegooid had, maar verklaarde dat het niet de bedoeling was haar te raken.

Verkeersagressie

Op 27 december 2009 was er het feit van verkeersagressie tegenover een vader, die met zijn twee kinderen van 5 en 12 in de wagen zat. Volgens Vanhamel had de man hem geprovoceerd.

Klappen aan agent

In Hasselt zag een politieman hem op een zomeravond met andere jongeren vuilzakken stukgooien. De agent, die aan de vooravond van zijn pensioen stond, sprak hem erover aan en kreeg in ruil klappen. 'Ik had toen gedronken', aldus Vanhamel.

Agressie in nachtwinkel

Ten slotte moest in mei 2011 een uitbater van een nachtwinkel het ontgelden, waar Vanhamel al een tijdje niet meer mocht komen.

In de vijf dossiers vroeg Vanhamel ofwel een eenvoudige schuldigverklaring, opschorting of de vrijspraak. Volgens zijn raadsman is Vanhamel junior nu op de goede weg als zelfstandige. Er hangt een totale schadeclaim van minstens 15.500 euro boven zijn hoofd.

Het vonnis volgt op 22 oktober.