Frank Deboosere: ‘Koudste winter in 100 jaar? Puur sensatie!’
Foto: Jimmy Kets

Verschillende Belgische kranten brengen dinsdag een opmerkelijke voorspelling over de aankomende winter. Dankzij een langetermijnsvoorspelling van een weermodel van de Amerikaanse National Weather Service ziet men naar verluidt de koudste winter in honderd jaar aankomen. ‘Sensatie’, schrijft weerman Frank Deboosere op Twitter.

Frank Deboosere windt er op sociaalnetwerksite Twitter geen doekjes om: de artikelen in de pers zijn pure sensatie. Hij gelooft dus niet in ‘de koudste winter in honderd jaar’, die volgens Amerikaanse en Duitse vorsers zou veroorzaakt worden door het smelten van het poolijs.

‘Het heeft geen zin om zo ver vooruit te kijken’

Deboosere verwijst daarvoor naar zijn website , waar hij perfect uitlegt waarom seizoensvoorspellingen pure nonsens zijn. ‘Seizoensverwachtingen zijn in feite niets anders dan een heleboel weerberichten die worden samengevoegd. Maar heel kleine onzekerheden in het weer kunnen na drie weken al uitmonden in weersituaties die compleet fout zijn.’ Meer nog: na een week is de onzekerheid soms al zo groot geworden dat de ene weercomputer je een gigantische storm voorspelt, terwijl je volgens de andere de hele nacht terrasjes kan doen.

‘Die langetermijnsvoorspellingen komen twee keer per jaar uitgebreid in de media, daar kan je je klok op gelijk zetten. Ze halen uit met de meest extreme dingen, zo voorspelden ze zes maanden geleden nog de slechtste zomer in tweehonderd jaar. Nu is het plots de koudste winter in honderd jaar. Maar de kans dat die voorspellingen ooit uitkomen is zeer klein. Het heeft geen zin om drie maanden vooruit te kijken’, reageert Deboosere aan onze redactie.

‘Ik zie niet waar ze zich op baseren’

Wanneer Deboosere bovendien kijkt naar de weermodellen van het Amerikaanse National Weather Service, de zogeheten bron voor de stelling ‘koudste winter in 100 jaar’, ziet hij niks speciaals. ‘Op de prognose van december tot februari is er niks extreems te zien. Ik zie niet waar ze zich op baseren’, klinkt het bij de weerman.

Ook een andere stelling, waarbij werd beweerd dat deze ‘koudste winter’ zou volgen op vijf jaren waarbij het weer steeds extremer werd, wordt door Deboosere van tafel geveegd. ‘De koudste winter van de afgelopen vijf jaar is die van 2009-2010, het was toen gemiddeld 1.8 graden. Dat is helemaal niet extreem: in de winter van 1962-1963 was het gemiddelde -2 graden. Ook de winter van 1946-1947 was echt koud, toen was de zee volledig dichtgevroren’, vertelt Deboosere.

Frank Deboosere vraagt de mensen dus het verstand te gebruiken bij dergelijke weerkwakkels, en de voorspellingen met een korreltje zout te nemen. Zijn de Amerikaanse en Duitse onderzoekers daardoor sowieso fout? Nee, een koude winter behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Maar de kans dat het een zachte winter wordt is even groot.