Kanye West verwijt mode-industrie racisme
Foto: AFP

Op de Britse Radio 1 heeft rapper-designer Kanye West zich kwaad gemaakt over het racisme waarmee hij te maken kreeg in de mode-industrie. ‘Kansen die aan blanken toegekend worden, worden stelselmatig aan zwarten ontnomen’, veralgemeende hij, ook verwijzend naar de stereotiepen die in verschillende culturen over zwarten heersen.

West deed zijn beklag maandagavond bij BBC’s Radio 1-presentator Zane Lowe. Ongeveer een uur lang had hij het over racisme over verschillende culturen heen, vanuit zijn ervaringen in de mode-industrie . ‘Ik ben met mijn Truman Show-boot in het schilderij geknald’, verwees hij naar de film met Jim Carrey.

De rapper had het tijdens zijn soms humoristische, maar soms ook kwade babbel over hoe hij keer op keer te maken had gekregen met mensen die zijn pogingen om zichzelf te ontwikkelen buiten de muziekindustrie, probeerden te hinderen.

‘Kansen worden stelselmatig ontnomen aan zwarten en aan blanken toegekend.’ Volgens West mogen zwarten bijvoorbeeld in de mode-industrie hun mening uiten over t-shirts, maar houdt het daar op.

De Amerikaan hekelde ook de set ideeën die volgens hem heersen rond wat een zwarte culturele figuur zou moeten zijn. Zo heeft hij op zijn album Yeezus een lied met titel ‘I am God’, en hij stelde dat kritikasters wellicht positiever zouden geweest zijn moest hij zichzelf een gangster of een drugsdealer had genoemd. ‘Dat vinden ze vast beter passen voor iemand als ik.’

Obstakels

West spendeert naar eigen zeggen tachtig procent van zijn tijd aan mode, en slechts twintig procent aan muziek. Hij vertelde dan ook furieus over de obstakels die hij tegenkwam op zijn weg in de mode-industrie. ‘Niemand kan zeggen dat ik niet weet hoe ik een sneaker moet ontwerpen. Ik heb daar al 10.000 uur rond gewerkt.'

Dat de mode-industrie hem zou negeren, vindt hij equivalent aan het negeren van een superster in de muziekwereld. Een van Wests slachtoffers was Saint Laurent-ontwerper Hedi Slimane. Hij zou hebben geëist dat als West naar zijn show kwam in Parijs, hij naar geen enkele ander défilé mocht gaan.

'Ik zal herinnerd worden'

De rapper bracht ook nog hulde aan ‘Watch the Throne’-partner Jay Z, die West naar eigen zeggen onder zijn hoede had genomen en beschermd had in de hiphopwereld. Al leek hij er niet al te blij mee dat Jay Z al meer dan hem gerealiseerd had. ‘Ik ben zo gefrustreerd. Ik heb zo veel te bieden, ik heb zo veel ideeën, over kleuren, over silhouetten, en miljoenen mensen zeggen mij dat ik dat niet moet doen.’

West accepteerde dat hij altijd een omstreden figuur zal zijn. Maar ‘wat mensen ook van mij denken, ik zal herinnerd worden’.