De Wever: ‘Bouw een Belgische gevangenis in Marokko’
Foto: WAS

Antwerps burgemeester Bart De Wever geeft in Humo meer uitleg bij de ‘War on drugs’ die hij wil voeren. Hij pleit onder meer voor de bouw van een Belgische gevangenis in Marokko en een herinvoering van de wet op de landloperij.

De Wever stelt in Humo dat hij niet alleen de straatdealers en de overlast wil aanpakken, maar ook de georganiseerde misdaad die achter de drugshandel schuilgaat. Volgens hem is er ook helemaal geen stijlbreuk in het drugsbeleid met zijn voorganger Patrick Janssens. ‘Er is wel een perceptiebreuk. Mijn voorganger heeft dingen gedaan waarmee hij om electorale redenen niet te koop liep’.

De Wever kreeg de voorbije weken flink wat negatieve reacties nadat hij een GAS-boete invoerde voor wie een jointje op straat rookt. Volgens De Wever realiseren heel wat mensen zich niet meer dat wiet in de strafwet staat en dus verboden is. De ‘sociale aanvaarding’ van drugs heeft er volgens De Wever ook voor gezorgd dat men het normaal vindt dat er veel gesnoven hebben.

De N-VA-voorzitter betreurt ook dat door ‘knuffeljunkies’ als Herman Brood en Amy Winehouse drugs een winnersimago hebben gekregen. Hij ziet Rotterdam als een mooi voorbeeld van een succesvol beleid, maar zegt zelf niet te middelen te hebben om zo’n beleid op poten te zetten.

Daarom pleit De Wever onder meer om de wet op de landloperij opnieuw in te voeren. ‘Als de aan de landloperskolonies een hedendaagse invulling kunnen geven, kunnen we mensen helpen,’ aldus De Wever.

Dat er van de 135 illegale dealers die het voorbije jaar werden opgepakt, slechts 7 gerepatrieerd worden noemt De Wever ‘dramatisch’. Volgens De Wever heb je meer kans om uitgewezen te worden als uitgeprocedeerde illegaal, dan als illegale crimineel.

‘Mocht ik minister van justitie zijn geweest, ik had al lang geprobeerd om een gevangenis te bouwen in Marokko,’ klinkt het in Humo. ‘Momenteel zitten er bijna 1.200 Marokkanen in Belgische gevangenissen. Met hen alleen kun je een volledige gevangenis vullen.’

De Wever ontkent ook dat zijn beleid alleen gericht is op de dealers en gebruikers in de armere probleemwijken. Volgens De Wever komen er zeker ook razzia’s op het Zuid en op Linkeroever.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in