Iran: ‘Nuclaire gesprekken met Westen luiden ‘nieuw tijdperk’ in’
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif, hier met zijn Britse collega William Hague. Foto: REUTERS

Deze week praten Iraanse topdiplomaten met de ‘5+1’-nucleaire machten, in de rand van de Algemene Vergadering van de VN in New York. ‘Een nieuw tijdperk’ voor een oplossing in het nuclaire conflict tussen Iran en het Westen, noemt de Iraanse minister van Buitenlandse zaken Javad Zarif het.

Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland, de Verenigde Staten en Duitsland zullen het donderdag met Iran hebben over het gecontesteerde nuclaire programma van Iran. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal ook aanwezig zijn. Het is de eerste belangrijke samenkomst over de kwestie sinds de Iraanse revolutie in 1979. De vergadering vindt plaats in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ook de zaak-Syrië zal die Vergadering domineren.

Ontdooiing

‘De gesprekken luiden een nieuw tijdperk in.’ Zarif gebruikt grote woorden, die volgen op eerdere toenaderingspogingen en tekenen van openheid van Iran naar het Westen. Zo liet de islamitische republiek gisteren 80 politieke vluchtelingen vrij.

‘Deze meeting is een ernstige verbintenis van de andere landen om een oplossing te bereiken’, zegt de woordvoerster van de minister van Buitenlandse Zaken Marzie Afkham. Rohani liet vorige week opnieuw verstaan dat Iran enkel uranium verrijkt voor vreedzame doeleinden, zoals medische toepassingen en nuclaire energie. Het Westen heeft echter sterke vermoedens dat Iran op korte termijn kernwapens kan ontwikkelen. Verrijkt uranium kan immers het materiaal leveren voor kernbommen, als het verder verwerkt wordt.

Er wordt ook gespeculeerd dat Rohani deze week zou praten met de Amerikaanse president Obama, maar dat doet Afkham af als ‘roddels die circuleren in de media’.