Senioren krijgen elektronische chipkaart De Lijn
Foto: WAS

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn is gestart met de uitrol van de elektronische chipkaart, bekend als MOBIB-kaart. De komende maanden worden 1,2 miljoen Vlaamse 65-plussers aangeschreven. Tegen betaling van 5 euro administratieve kosten kunnen zij gratis blijven rijden op het net van De Lijn. Dat meldt de maatschappij dinsdag.

De senioren moeten zelf geen initiatief nemen om de MOBIB-kaart te krijgen. De Lijn stuurt circa 200.000 brieven per maand met de nodige uitleg. Wie een chipkaart wil om gratis te kunnen reizen, moet 5 euro overschrijven.

De Lijn zal voor de kaart, die vijf jaar geldig is, de foto van de elektronische identiteitskaart gebruiken. Wie gratis wil blijven reizen op het net van De Lijn, moet een MOBIB-kaart aanschaffen, beklemtoont De Lijn. Senioren die geen MOBIB-kaart hebben, moeten een vervoerbewijs kopen.

De trams en bussen van De Lijn moeten tegen maart 2016 allemaal uitgerust zijn met de nodige apparatuur om de chipkaart te lezen. Op voertuigen die nog niet uitgerust zijn, volstaat het de kaart te tonen aan de chauffeur, zegt Tom Van de Vreken, de woordvoerder van De Lijn.

De openbaarvervoermaatschappij wil de operatie tegen de zomer van 2014 afgerond hebben. Vanaf begin 2015 worden de MOBIB-kaarten verspreid onder de abonnees die jonger zijn dan 65.

Tegen 2016 moet de MOBIB-kaart (Mobiliteit in België) bruikbaar zijn op de vier openbaarvervoernetten in het land.