Rusland: Gesprekken met VS over Syrië lopen moeilijk
Een Syrisch vluchtelingenkamp in Irak. Foto: AP

De gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten over het conflict in Syrië lopen niet zoals verwacht. Moskou vreest dat de Amerikanen alsnog militair willen ingrijpen in Syrië.

Een Russische diplomaat zegt dat de contacten met de Amerikanen niet vlot verlopen. ‘Ze gaan niet bepaald in de richting die ze zouden moeten gaan’, zegt ook vice-buitenlandminister Sergei Ryabkov in het Russische parlement.

De Verenigde Staten zouden volgens Rusland voortdurend blijven vermelden dat de plannen om het regime van de Syrische president Assad te straffen nog niet van de baan zijn. ‘Daar trekken we onze conclusies uit. We veronderstellen dat de dreiging van een militair ingrijpen in Syrië - wat in strijd zou zijn met het internationaal recht - op dit moment enkel uitgesteld is’, zegt Ryabkov. Moskou hoopt dat de Verenigde Naties deze week een resolutie zal goedkeuren die het voorlopig akkoord tussen Rusland en de VS over een Syrische ontwapening steunt.

Volgens dat akkoord moet Syrië volgende maand beginnen met de vernietiging van zijn chemisch wapenarsenaal, onder internationaal toezicht. Ryabkov benadrukt dat Rusland evenwel nooit akkoord zal gaan met een resolutie die automatisch straffen oplegt aan het Syrische regime als dat zich niet aan de opgelegde maatregelen zou houden.

De Syrische regering heeft alvast een inventaris van zijn chemische wapens overgemaakt aan de Organisatie voor Chemisch Wapenverbod (OPCW).

De VN-inspecteurs die vorige maand een gifgasaanval in Damascus onderzochten, gaan woensdag opnieuw aan het werk in de Syrische hoofdstad.