'Buitenlandse Zaken levert nooit valse paspoorten af'
Foto: ISOPIX
Gewezen minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens (CD&V) zegt dat de paspoorten waarmee de leden van de koninklijke familie incognito konden rondreizen niets te maken hebben met 'vervalsingen'. 'Het ministerie van Buitenlandse Zaken levert nooit vals paspoorten af', zegt Eyskens. Dat wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken. ‘Het gaat om authentieke paspoorten met een schuilnaam.’

'Wat wel gebeurt in uitzonderlijke omstandigheden is het tijdelijk toekennen van een incognito paspoort ten einde de privacy van de betrokken persoon te beschermen. Maar dit heeft niets te maken met vervalsingen. Het authentieke paspoort blijft bestaan als enig geldig document.'

Zondag had Eyskens aan het VTM-programma Royalty het bestaan van de paspoorten bevestigd. 'Dat zijn geen echte paspoorten, natuurlijk. Dat is gewoon, ja, eigenlijk toch wel een vervalsing, objectief gezien, maar het is natuurlijk ook een beetje infantiel', zegt de minister van Staat in het VTM-programma.

Huidig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet maandag weten dat er een intern onderzoek komt naar de zaak.

Buitenlandse Zaken bevestigt

Het klopt dat leden van de koninklijke familie paspoorten hebben met schuilnamen, bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken. Maar het gaat niet om valse paspoorten, maar om 'authentieke paspoorten waarin een schuilnaam wordt gebruikt'. 'De gebruikers er van plegen geen bedrog', luidt het. De paspoorten met een schuilnaam zijn bedoeld voor de bescherming van de 'privacy en veiligheid' van de koninklijke familie. Ze worden ook alleen gebruikt voor privéreizen en niet voor dienstreizen, onderstreept Buitenlandse Zaken.

De FOD voegt er nog aan toe dat de praktijk stamt uit de tijd van Leopold II en al meer dan 100 jaar 'regelmatig wordt toegepast'. Huidig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders 'is nooit van deze praktijk op de hoogte gebracht'.