Nederlandse economie krimpt minder dan gevreesd
Foto: Imagedesk / Dieter Telemans

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal iets minder gekrompen dan eerder werd gedacht. De economie ging met 0,1 procent achteruit tegenover het eerste kwartaal, in plaats van de 0,2 procent die in augustus was gemeld.

Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

Ondanks de opwaartse bijstelling blijft de Nederlandse economie dus in recessie. Het bruto binnenlands product (bbp) gaat er al vier kwartalen op achteruit.

Vergeleken met een jaar eerder kromp de economie in het tweede kwartaal met 1,7 procent. Volgens de eerste raming was dat 1,8 procent.

Aan de bestedingenkant zijn de investeringen, de uitvoer en de invoer opwaarts bijgesteld, zegt het CBS. Aan de productiekant kwamen de prestaties van de bouw, financiële instellingen en zakelijke dienstverlening iets hoger uit. De productie van de landbouw, horeca, vervoer en opslag daarentegen bleken bij nader inzien iets minder dan gedacht.

Ook de werkgelegenheid slonk minder dan het statistiekbureau in augustus naar buiten bracht. In het tweede kwartaal waren er 137.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is een daling van 1,7 procent.

Bij de eerste raming werd nog uitgegaan van een krimp van het aantal banen van 1,9 procent. Vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar spreekt het CBS nu van een banenkrimp van 0,4 procent, iets minder dan de krimp van 0,5 procent die vorige maand werd gemeld.